Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-1 Zemní práce

12 - Odkopávky a prokopávky

Příplatek k cenám za ztížení vykopávky

Příplatkem k cenám za ztížení vykopávky se rozumí ztížení vykopávky v blízkosti:

Bourání konstrukcí v odkopávkách a prokopávkách, korytech vodotečí, melioračních kanálech

Bouráním konstrukcí v odkopávkách a prokopávkách se rozumí pouze bourání konstrukcí ze zdiva nebo z betonu ve výkopišti při provádění zemních prací, jsou-li zdiva nebo betony obklopeny horninou nebo sypaninou tak, že k nim není bez vykopávky přístup. Obsahem standardu je ruční rozpojení zdiva ocelovou špičkou (kompresorem), dlátem nebo krumpáčem, shrnutí vybourané suti na vzdálenost do 20 m nebo naložení na dopravní prostředek.

Sejmutí ornice nebo lesní půdy

Sejmutím ornice se rozumí sejmutí ornice nebo lesní půdy s vodorovným přemístěním na hromady v místě upotřebení nebo na dočasné či trvalé skládky se složením na vzdálenost do 50m, přes 50 do 100m, přes 100 do 250 m. Obsahem standardu je rozpojení a odhoz ornice rýčem nebo lopatou do vzdálenosti 3 m nebo naložení na dopravní prostředek tak, aby nedošlo k promísení ostatních hornin s ornicí sejmutí ornice nebo lesní půdy (dozer, skrejpr) a přemístění na určenou vzdálenost. Popis standardu musí vymezit vzdálenost vodorovného přemístění

Odstranění lesní hrabanky

Odstraněním lesní hrabanky se rozumí odstranění vrstvy nezetlelého opadaného listí, jehličí, větévek, kůry nebo mechu při jakémkoliv sklonu terénu a v jakékoliv tloušťce. Obsahem standardu je i přemístění a rozhození hrabanky mimo očišťovanou plochu na vzdálenost do 20 m nebo naložení na dopravní prostředek.

Skrývka zemin schopných zúrodnění

Skrývkou zemin schopných zúrodnění se rozumí těžení nebo skrývání zemin schopných k zúrodnění ve výkopišti, zemníku i ulehlých z deponie v rovině i ve sklonu. Obsahem standardu je i naložení na dopravní prostředek nebo přehození do 3 m.

Odkopávky a prokopávky

Odkopávkami a prokopávkami se rozumí ruční nebo strojní odkopávky a prokopávky nezapažené, vykopávky v zemnících na suchu, výkop v zemnících pro dálnice, odkopávky pro silnice, odkopávky pro dálnice, odkopávky pro letiště, odkopávky pro spodní stavbu železnic, odkopávky nezapažené, odkopávky nebo prokopávky při pozemkových úpravách nezapažené, odkopávky a prokopávky výsypek, odstranění nánosů z vypuštěných vodních nádrží nebo rybníků, těžení a rozpojení jednotlivých balvanů a odkopávky kamenouhelných hlušin v horninách tř. 1 až 7. Obsahem standardu je rozpojení ručním (pneumatickým) nářadím s odhozem do vzdálenosti 3 m (pro silnice a železnice do 15m, pro dálnice do 30m) nebo naložením na dopravní prostředek, ruční dokopávky, udržování pracoviště a ochrana výkopiště proti stékáni srážkové vody, přesekání a odstranění kořenů, odstranění napadávek, provedení odkopávky.

Rypadlo: prokopávky resp. nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru, přejezd stroje na pracovišti, provoz a údržba kompresoru, vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem, čištění vrtu vyfukováním prachu a odstranění úlomků z vrtu, vložení výbušniny a odstřel. Pro výkop v zemnících pro dálnice, odkopávky pro silnice, odkopávky pro dálnice, odkopávky pro letiště, odkopávky pro spodní stavbu železnic, odkopávky a prokopávky výsypek a odkopávky kamenouhelných hlušin ještě práce dozerem nebo skrejprem tj. odkopávky a prokopávky hornin, odkopávky a prokopávky s vrstvením, přemístění výkopku, přemístění výkopku s vrstvením. Popis standardu musí vymezit třídu horniny a druh určení odkopávek a prokopávek.

Vykopávky zářezů pro podzemní vedení

Vykopávkami zářezů pro podzemní vedení se rozumí vykopávky zářezů se šikmými stěnami a to i pro vykopávky tzv. zemních špalků, ponechaných ve výkopu při vykopávce zářezů pro podzemní vedení pro zajištění stěn výkopu proti sesutí, pro zabezpečení objektů sousedících se zářezem, pro zabezpečení vedení křižující zářez apod. Obsahem standardu je rozpojení hornin ručním (pneumatickým) nářadím s odhozem do 5 m od podélné osy zářezu nebo naložením na dopravní prostředek a úprava svahu do předepsaného sklonu, urovnání dna zářezu do předepsaného profilu a spádu, ruční dokopávky, udržování pracoviště a ochrana výkopiště proti stékáni srážkové vody, přesekání a odstranění kořenů, odstranění napadávek.

Rypadlo: hloubení jam, koryt nebo zářezů, hloubení rýh, nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru, přejezd stroje na pracovišti, provoz a údržba kompresoru, vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem, čištění vrtu vyfukováním prachu a odstranění úlomků z vrtu, vložení výbušniny a odstřel. Popis standardu musí vymezit třídu horniny a objem vykopávky.

Vykopávky pro koryta vodotečí

Vykopávky pro koryta vodotečí se rozumí odkopávky a prokopávky v horninách třídy 1 až 7 a to i odkopávky a prokopávky při úpravě území kolem vodotečí vně svislých ploch proložených projektovanými břehovými čarami souvisejí-li tyto odkopávky a prokopávky s prováděnými vykopávkami pro koryta vodotečí. Obsahem standardu je rozpojení hornin ručním (pneumatickým) nářadím s odhozem do 3 m nebo naložením na dopravní prostředek, svislé přemístění výkopku do 4 m a úprava svahu do předepsaného sklonu.

Rypadlo: hloubení jam,koryt nebo zářezů – hloubení rýh – nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru – přejezd stroje na pracovišti, provoz a údržba kompresoru – vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem – čištění vrtu vyfukováním prachu a odstranění úlomků z vrtu – vložení výbušniny a odstřel. Popis standardu musí vymezit třídu horniny a objem vykopávky.

Vykopávky melioračních kanálů a hloubení melioračních kanálů odstřelem v lesních porostech

Vykopávky melioračních kanálů se rozumí vykopávky melioračních kanálů přívodních nebo odpadních pro jakoukoliv šířku kanálu, jeho hloubku a množství vykopávky v zemině třídy 1 až 7 a hloubením melioračních kanálů odstřelem se rozumí hloubení melioračních kanálů odstřelem táhlých náloží v lesních porostech pro třídu zeminy 1 až 5. Obsahem standardu je rozpojení hornin ručním (pneumatickým) nářadím s odhozem nebo naložením na dopravní prostředek a úprava svahu do předepsaného sklonu.

Rypadlo: hloubení jam,koryt nebo zářezů – hloubení rýh – nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru – přejezd stroje na pracovišti, provoz a údržba kompresoru – vyvrtání otvoru, vložení výbušniny a odstřel
Dozer: odkopávky a prokopávky hornin – odkopávky a prokopávky s vrstvením – přemístění výkopku – přemístění výkopku s vrstvením. Popis standardu musí vymezit třídu horniny a druh určení, pro hloubení odstřelem třídu horniny a šířku dna.

Čištění melioračních kanálů

Čištěním melioračních kanálů se rozumí čištění melioračních kanálů s úpravou svahu do výšky naplavené vrstvy maximálně do tloušťky 500 mm. Přes 500 mm se ocení položkou pro vykopávku melioračních kanálů. Obsahem standardu je i odstranění napadaných organických a anorganických hmot nad úrovní naplavené vrstvy a přehození výkopku do 3 m nebo jeho naložení na dopravní prostředek a práce prováděné rypadlem. Popis standardu musí vymezit tloušťku naplavené vrstvy a způsob úpravy dna (nezpevněné, zpevněné lomovým kamenem nebo tvárnicemi).

Vykopávky pod vodou

Vykopávkami pod vodou se rozumí vykopávky pod vodou na hloubku do 5 m pod projektem stanovenou hladinou vody v hornině tř. 1 až 7. Trhací práce pod vodou se oceňují vždy R-položkou. Jedná se o vykopávky pod vodou, vykopávky v zemnících pod vodou, hloubení rýh pod vodou pro nábřežní zdi, patky, záhozy, prahy, podélné a příčné zpevnění atd. pod obrysem výkopu, vykopávky zářezů pod vodou pro shybky a jiná podzemní vedení, vykopávky pod vodou dozerem Komatsu s vodorovným přemístěním výkopku do 150 m a s jeho složením
Obsahem standardu je hloubení jam, koryt nebo zářezů se svislým přemístěním nad hladinu, s odhozem do 5 m nebo s naložením na dopravní prostředek, hloubení rýh, nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru, použití motorového člunu včetně potáp. soupravy nebo ocelového prámu vanového, použití dozéru s pásovým podvozkem Komatsu - použití rypadla korečkového plovoucího.

Dolamování odkopávek a prokopávek

Dolamováním odkopávek a prokopávek se rozumí dolamování na dně odkopávek a prokopávek ve vrstvě tloušťky do 1000 mm v horninách tř. 5 až 7. Používá se pouze tehdy, předepisuje-li projekt, že dno nebo údolní boky se musí dolamovat bez použití trhavin, aby se neporušila skalní hornina v údolních bocích nebo podloží. Platí i pro dolamování na dně a na údolních bocích při stavbách přehrad, při zavázání boků hrází, pro injekční a revizní štoly a pro skluzy. Obsahem standardu je rozpojení hornin ručním (pneumatickým) nářadím, provoz a údržba kompresoru, vyvrtání otvoru ručním vrtacím pneumatickým kladivem, případné nutné přemístění výkopku ve výkopišti, bez naložení.

Čištění koryt vodotečí

Čištěním koryt vodotečí se rozumí čištění vodních koryt otevřených upravených i neupravených na suchu nebo při hloubce vody do 300 mm nad původním dnem. Obsahem standardu je rozpojení hornin ručním nářadím, svislé přehození výkopku odhoz do 3 m nebo naložení na dopravní prostředek,
Rýpadlo – hloubení jam,koryt nebo zářezů – hloubení rýh – nakládání výkopku neulehlého nebo tříděného včetně úpravy terénu pro pojezd rýpadla do záběru a pojezdu rýpadla do záběru
Dozér – odkopávky a prokopávky s vrstvením – přemístění výkopku – přemístění výkopku s vrstvením. Popis standardu musí vymezit šířku původního dna, výšku koryta a třídu horniny.



© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00